FOZL Forum
Mogelijkheden om op afstand fysiotherapie toe te passen
-
Hier kan iedereen reageren, die een mening heeft over toepassingen om fysiotherapie op afstand toe te passen
-
Hallo Collega van de FOZL,
wij zijn als praktijk binnen een week volledig over gegaan op zorg op afstand. Het werk super, wij maken van het programma Pysitrack gebruik. Dit is erg gebruikersvriendelijk! Je hebt de beschikking over 2000 oefeningen, vragenlijsten, oefenprogramma's en voorlichtingsfolders. Je kunt ook zelf filmpjes uploaden. Daarnaast zijn wij gestart afgelopen dinsdag met Limburg in Beweging. Ik doe dit namens de FOZL, al vind ik het jammer dat zo weinig leden van zich laten horen. Kijk, en beweeg vooral mee met ons, attendeer patiënten op dit initiatief. Ik geef binnen het programma aan dat de fysiotherapeuten in Limburg overgaan op zorg op afstand. Laat ook horen of jullie dat doen. Daarnaast beantwoord ik elke dag mailtjes van de kijkers, mijn vrouw beantwoord alle vragen op Facebook. Wij doen onze best om jullie erbij te betrekken, maar jullie moeten zelf ook aan de kar trekken en niet bij de pakken neer gaan zitten. Er zijn kansen in deze tijd, pak die. Geef ons feedback op de oefeningen of suggesties. Wij krijgen zoveel feedback van de kijkers, gelukkig ook van fysiotherapeuten, maar helaas weinig van FOZL leden.
ik hoor graag van jullie, groet Erik
Willen jullie bewegen dan ga naar : https://l1.nl/limburg-in-beweging -
Beste Erik,
Ik heb vandaag een mini enquête gehouden onder de mensen die ik geattendeerd had op Limburg in Beweging. Iedereen is heel positief. Je doet het leuk. Wel proberen mensen soms oefeningen mee te doen die voor hun te moeilijk zijn. Ik geef dan aan dat het een breed programma is en dat men er uit moet proberen te halen wat voor hen past.. Een collega doet het samen met haar vriend. Ze merkt aan hem dat de uitleg soms iets te veel "des fysiotherapeut" is, moet er dan hartelijk om lachen als ze hem ziet worstelen en corrigeert hem dan. Men is blij dat ze er op gewezen zijn. Ds ga zo door! -
Hoi Erik,
Erg leuk dat initiatief op L1! Het is laagdrempelig en dankzij jouw duidelijke voorbeeld ook heel laagdrempelig. (je zal wel fit zijn over vier weken...) Ik kreeg de tip van een patiënt die het eerder wist dan ik...., maar ik heb het inmiddels via een mailing aan al mijn patiënten doorgegeven en hoop dat ze er wat aan hebben.
Verder heb ik erg veel moeite met behandelen op afstand. De oefentherapie bij Limburg in beweging, of Nederland in beweging, is denk ik gericht op over het algemeen gezonde spieren en gewrichten, maar niet op specifieke klachten. Normaal gesproken geeft je denk ik oefeningen die specifiek gericht zijn op de klachten van de individuele patiënt. En dan beoordeel je iedere week de voortgang van een patiënt en pas je de oefenstof daarop aan. Daarvoor wil ik graag voelen en zien wat er bij de patiënt gebeurd. Dat vind ik heel moeilijk via de telefoon of video.
Daarnaast merk ik dat de mensen die het het meeste nodig hebben geen smart phone of computer hebben. Die bereik ik trouwens ook niet met mijn wekelijkse mailing, dus die kan ik alleen maar bellen om te vragen hoe het gaat en een beetje te stimuleren.
Lastige tijd. Ik vind het moeilijk om er kansen in te zien. Maar ik sta open voor suggesties!
hartelijke groet,
Inne Leibbrand. -
Beste collega's,
Leuk Inne dat jij reageert op het initiatief van Erik en ik denk dat we ons allen herkennen in de problemen waar we tegenaan lopen bij het leveren van zorg op maat op afstand. Zeker niet voor iedereen geschikt, maar ik ben het wel met Erik eens dat dit (helaas uit nood geboren) een goed moment is om eens te gaan stoeien met zorg op afstand.
Ik ben zelf ook nog zoekende, maar het idee van dit forum was ook dat wij als bestuur hoopten dat collega's ervaringen, tips en tricks zouden delen, zodat we niet allen het wiel hoeven uit te vinden, maar we kunnen leren van elkaar. Dit zou de kracht van een samenwerkingsverband moeten zijn.
Helaas moeten wij tot nu toe vaststellen dat, ondanks het attent maken op dit forum middels de mailing, er weliswaar vele leden een blik hebben geworpen op het forum, maar dat behalve Erik (initiatiefnemer Limburg in Beweging), Alice (bestuurslid) en jij niemand de moeite neemt iets te plaatsen. Dat is jammer, maar we blijven hoop houden...
Onderstaand een korte opsomming van de ervaringen die ik zelf tot nu toe heb opgedaan:
Zaurus (voor VVAA leden):
3 maanden gratis.
Redelijk snel in gang gezet.
Videobellen werkt goed (gebruik wel Chrome als browser en geen Safari)
Uitnodiging naar collega, of patiënt via mail
Je kunt daarnaast ook chatten en bestanden meesturen
Physitrack (o.a. via WVF i.c. met InPraktijk):
Volgens mij slechts voor 8 weken kosteloos
Heeft mij iets meer tijd gekost en ik ervaar nog steeds problemen, doordat ik de ene keer in Physitrack Direct (het management gedeelte) zit en de andere keer in Physitrack (met volgens mij een andere inlogcode?)
Mooie oefenprogramma's samen te stellen en makkelijk per mail te delen met patiënten (zij ontvangen een code waarmee ze het bestand kunnen openen)
Clickdoc (via Qualiview):
In ieder geval gratis tot september en langer als de coronacrisis langer duurt
Heb ik nog nauwelijks mee gewerkt
Deze opsomming is absoluut niet compleet, maar in ieder geval wel een drietal gratis te gebruiken programma's en AVG proof.
Verder zou ik iedereen nog willen attenderen op het feit dat we kritisch moeten kijken onder welke voorwaarden je iets kunt declareren en dat je expliciet toestemming hiervoor moet vragen aan de patiënt.
Ik hoop (net als Erik) op vele aanvullingen van andere FOZL collega's.
Groet,
René -
Beste FOZL collega's,
De reden dat ik (nog) niet eerder gereageerd heb is eerlijk gezegd geen onwil maar het feit dat er op mijn to do lijst andere zaken voorgingen.
Pffff, wát een heftige weken hebben we met z'n allen doorgemaakt sinds half maart. Ik merk dat ik pas de laatste dagen een beetje lucht in mijn agenda en hoofd kreeg ondanks de forse afname in patiëntcontacten.
Ook wij zijn aan de slag met zorg-op afstand en gebruiken hiervoor o.a. de telefoon, maar vooral zijn we bezig met videoconsulten, waarbij wij gebruik maken van Clickdoc.
We zijn heel tevreden over het gebruikersgemak van dit gratis programma.
Helaas is het t.g.v. ons type patiëntenbestand (veel kinderen of complexe ouderen) niet gemakkelijk om videoconsulten praktijkbreed uit te rollen.
Maar we blijven zoeken naar creatieve oplossingen zoals een consult vanuit de tuin met glas ertussen enz.
Helaas blijft het feit dat een groot aantal van de kwetsbare patiënten op dit moment verstoken blijft van noodzakelijke fysiotherapeutische zorg omdat wíj wel de schaarse hulpmiddelen die we hebben voor ze willen inzetten voor face to face contact, omdat zorg op afstand niet mogelijk of niet toereikend is en we ons ernstige zorgen maken over hun fysieke gesteldheid op termijn, maar mensen (of hun mantelzorgers) zijn zelf erg bang en willen dit niet.
Is dit herkenbaar?
Groetjes en sterkte allemaal,
Nicole Maas -
Hallo Nicole en anderen,
Dat is voor mij ook herkenbaar. Er zijn een paar mensen waarvan ik denk dat het noodzakelijk is om te behandelen met optimale bescherming, maar die willen zelf niet. Zo heb ik een patiënt met een contractuur van de knie (in beide richtingen), waarvan ik denk: als we die nu niet mobiliseren lukt het nooit meer, maar ze durft zelf niet meer te komen.
Daarnaast is het in mij hoofd ook erg vol, hoewel ik maar twee keer per week vier mensen zie. Ik ben er toch de hele dag mee bezig. Wat kan ik doen voor mensen? Hoe zijn de ontwikkelingen in de media en in fysiotherapie land? Wat kan ik doen met de zorgapp van intramed of met physitrack? ect, ect. Onrustig. Ook omdat het zo ongewoon is om niet te werken.
Tot nu toe stuur ik elke week een mailing aan mijn patiënten. Sommigen reageren ook. Met een aantal patiënten waarover ik mij zorgen maak, onderhoudt ik telefonisch contact en overleg en dat is best efficiënt, zowel in het geven van praktische adviezen als in de mentale ondersteuning denk ik. Maar videobellen lukt bij geen van mijn mensen omdat ze de middelen niet hebben. En of ik voor een telefonisch contact iets moet declareren weet ik niet. Gevoelsmatig niet; ik heb immers niks gedaan, alleen wat advies gegeven.
De volgende fase is langzaam weer beginnen als dat mag. Hoe gaat dat functioneren? Zelfs als we met optimale bescherming mensen weer mogen behandelen denk ik dat niet veel mensen zich melden. Iedereen ziet in dat het risico groot is. We zullen tijd tussen de patiënten moeten plannen om te desinfecteren. En het gaat heel vermoeiend zijn. Na een half uur met zo'n mondkapje heb ik het al benauwd. Nee ik wordt me er steeds meer van bewust dat het niet na 4 weken over is en dat dit nog heel lang gaat duren. En dat we er langzaam een weg in moeten vinden. En dat beeldbellen waarschijnlijk iets wordt wat er bij gaat horen en waar ik maar beter aan kan wennen.
succes allemaal!
groet,
Inne